Więcej o soku z kiszonej kapusty na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, przedtem mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki konieczne dla jego właściwego funkcjonowania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to także kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Czemu warto pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one także osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]