sól kłodawska niejodowana, sól himalajska
Wszystko o zdrowiu Zakupy

Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się ich używać podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, żelazo czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i potasu

Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]