Znajdź zakwas na barszcz czerwony na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii albo dużych rodzinnych spotkań. W domach, w których tradycja jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z grzybowym nadzieniem i do ziemniaków
Zdaje się, że barszcz czerwony to prosty do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaśny, a równocześnie trochę słodkawy aromat powoduje, że znakomicie stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają weń pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą, pozostali wolą w nim kartofle, plastry kiełbasy i jajko. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa na obiad, ale też pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy cudownie pasuje do drożdżówki z mięsnym farszem czy chrupkiego pasztecika z grzybami.
Wypada zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, bowiem zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, i z tego powodu zaleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym przeważnie spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony smakuje wybornie z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i na różny sposób doprawia to danie. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego nieco cukru, aby uwydatnić naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej ważnych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotować samodzielnie, ale okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około tygodnia. Jeżeli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]