Zakupy Żywność

Domowe przetwory z warzyw są z nami od wieków

Szukasz kiszonki? Wejdź na artmankiszonki.pl.

Kiszonki warzywne są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański smakołyk, rzadko przyrządzany w innych regionach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Dlaczego kwaszonki są popularne?

Według historyków proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich zanurzenie w zlewie z octu, w solance albo w soli, znany jest ludziom od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość zawiesiny, w której się ją zanurza, blokuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat wstecz była to optymalna metoda, aby zwiększyć okres przydatności do konsumpcji ryb, warzyw i mięsa nawet o kilka miesięcy. Stąd też przyjęła się tradycja preparowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one np. dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszonki warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z słonecznika lub kukurydzy.

Smak kiszonych przetworów warzywnych bywa inny w poszczególnych rejonach świata

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni praktycznie na całym świecie, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednak pickle są tam bodaj najbardziej lubianym składnikiem hamburgerów, hot-dogów oraz sandwiczy. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, główki czosnku, a także owoce (przykładowo oliwki).

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się bazą albo istotnym dodatkiem do tysięcy potraw regionalnych. Warto wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony podług tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w Indiach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]